Motosiklet ve Powersport Aküleri için akü temelleri ve güvenliği
Akü Ne İşe Yarar?
Akülerin 3 ana işlevi vardır:
Akü Yapısı ve Kimyası
Akü, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir cihazdır.
Akü Kutusunun İçinde Ne Var?
Akü kutusu bölümlere (hücrelere) ayrılmıştır. 12 voltluk bir akü, toplamda yaklaşık 12,7 volt olmak üzere her biri 2 volttan biraz fazla üreten altı hücreye sahiptir. 6 voltluk bir akünün toplam voltajı 6 voltun biraz üzerinde olan yalnızca üç hücresi vardır.
Akü Kapasitesi
Her bir hücredeki kurşun plakaların boyutu ve sayısı, akü kapasitesi ve çeşitli boyutlardaki motorları çalıştırma kabiliyeti ile doğrudan ilişkilidir. Plaka yüzey alanı arttıkça marş akımı performansı da artar. Akünün akım üretme kapasitesi, plakalarındaki aktif malzeme (kurşun) miktarıyla doğrudan ilişkilidir.
Akü Kimyası
Bir akünün deşarjı veya şarjı sırasında, iyonlar (pozitif veya negatif yüklü) hücre plakalarının pozitif ve negatif gruplarından transfer edilir. Plakalar, iyonların transferine izin veren geçirgen, iletken olmayan bir ayırıcı ile birbirlerinden yalıtılmıştır. İyonlar bir plakadan diğerine hareket ederken aynı zamanda akü asidinin suya oranı da değişmektedir. Akü boşaldıkça asidin suya oranı değişerek elektrolit çözeltisinin özgül ağırlığının (SG) azalmasına neden olur. SG, bir akünün şarj durumunu ölçmek için kullanılabilir. Örneğin, 1,160 SG, yalnızca %50 şarjı olan bir aküyü gösterir. Akü şarj edildiğinde bu işlem tersine döner.
Asidin suya oranı tekrar çoğunlukla aside dönüştükçe SG yükselir. SG ölçümü yalnızca Konvansiyonel bir aküde gerçekleştirilebilir çünkü elektrolite erişim sağlayan doldurma kapakları vardır.
Bir akü deşarj olduğunda ve SG daha fazla suya (daha az asit) dönüştüğünde, kurşun sülfat üretilir ve kimyasal reaksiyonların meydana gelebileceği yüzey alanını azaltarak hücre plakalarını kaplamaya başlar. Deşarj sırasında aküde bu süreç normal olsa da, süreci tersine çevirmek ve plakaların kullanılabilir yüzey alanını artırmak için zamanında yeniden şarj etmek gerekir. Şarj edilmediği takdirde kurşun sülfat oluşmaya devam eder ve parçalanması imkansız hale gelebilir. Akü çok fazla boşalırsa, akünün tamamen arızalanması muhtemeldir.
Sülfatlaşmanın yanı sıra korozyon da akünün içinde deşarj olmuş durumdayken daha yaygındır. Akü içindeki kurşun plakalar ve bağlantılar üzerindeki bu etki, elektrolitin özgül ağırlığının azalması nedeniyle büyük ölçüde artar. Bu da zaman içinde akü performansının düşmesine neden olur. Aşınmış konnektörler düşük tahliye aksesuarlarını desteklemek için yeterli bütünlüğe sahip olabilir, ancak bir motoru çalıştırmak için gereken yüksek deşarj akımı için bir yol sağlayacak güçten yoksun olabilir. Olağanüstü durumlarda, hücreler arası konektörlerin ve kaynakların bozulmasına neden olarak akünün aniden arızalanmasına yol açabilir.
Boşalmış bir aküde sıklıkla meydana gelen bir diğer durum da elektrolitin donmasıdır. Bu durum, elektrolitteki su içeriğinin artması nedeniyle yalnızca derin deşarj olmuş bir aküde meydana gelecektir. Bu durum düşük özgül ağırlık koşullarından kaynaklanmaktadır. Tam olarak şarj edilmiş bir Yuasa aküsünün önerilen çalışma sıcaklığı aralığı aşağıdaki gibidir: -10°C ila 60°C (14°F ila 140°F).
Akü Güvenliği
Akülerle çalışmak, potansiyel olarak patlayıcı gazlar ve aşındırıcı sülfürik asit gibi birçok tehlikeyi beraberinde getirir. Aşağıdaki 8 maddelik güvenlik listesi bu tehlikelerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olacaktır:
Sülfürik asit ile temaslarda alınacak önlemler:
Akü Tipleri
Her Yuasa akü serisi, fiyat ve performans farklılıklarını açıklayan benzersiz özelliklere sahiptir. Yuasa iki temel akü tipi üretmektedir; Konvansiyonel ve Absorbe Cam Mat (AGM). AGM akülerin doldurma kapakları yoktur ve bazen bakım gerektirmeyen aküler veya VRLA (valf ayarlı kurşun asit) aküler olarak adlandırılırlar.
AGM Aküleri
AGM aküler diğer tiplere göre daha kompakttır çünkü serbest elektrolit yoktur. Bu da onları daha "hacim verimli" hale getirir. Etkinleştirme sırasında yalnızca bir kez doldurulduklarından, bir sızdırmazlık tapası doldurma deliklerini kalıcı olarak kapatır. Ayrıca havalandırma borusu da yoktur. AGM aküleri, kışın kullanılmayan çim biçme makineleri, şahsi deniz taşıtları, scooterlar ve motosikletler gibi araçlarda uzun süreli depolama için idealdir.
Yuasa'nın AGM aküleri, şarj/deşarj işlemi sırasında atmosfere gaz salmaz. İçeride serbest kalan gaz akünün içinde yeniden birleştirilir, böylece havalandırma borusu gerekmez. Bir AGM aküsü sızdırmaz hale getirilebilir çünkü akünün içinde negatif plakalar asla tam olarak şarj olmaz ve bu nedenle hidrojen gazı üretmez. Pozitif plakalar deşarj işlemi sırasında oksijen oluşturur, ancak oksijen bir havalandırma borusundan dışarı atılmak yerine, plakalardaki yüklü aktif madde ile reaksiyona girerek akü şarj olana ve su aside dönüşene kadar suya dönüşür. Bu süreç rekombinant teknoloji olarak adlandırılır.
Bir AGM akünün içinde, negatif ve pozitif plakalar arasındaki ayırıcılar ısıya ve aside dayanıklı özel bir elyaftan yapılmıştır. Bu tasarım, akünün içinde daha az sıvı asit bulunduğundan AGM akünün asit dökülmesine daha az eğilimli olmasını sağlar. Ayrıca, kazara aşırı şarj durumunda dahili bir emniyet valfi kullanılır. Valf ayrıca patlama riskini en aza indiren bir alev tutucu disk içerir. AGM akünün faydalarından bazıları şunlardır:
Yuasa AGM akülerin çoğu ya "fabrikada aktive edilmiş" (kuruluma hazır) ya da asit paketli kuru akü olarak mevcuttur. GYZ ve YTZ serisi aküler sadece "fabrikada aktive edilmiş" olarak mevcuttur. Kuru akülerin parça numaraları "şişe ile birlikte verilir" anlamına gelen "-BS" ile biter (örn. YTX14-BS, YTX20HL-BS vb.).
Bir araçta orijinal ekipman olmayan bir AGM aküye yükseltme yapmayı düşünürken, şarj sisteminin 14,0 ila 14,8 volt arasında düzenlenmiş bir çıkışa sahip olduğundan emin olun. Genel olarak, eski araçlar daha düşük voltaj üreten bir şarj oranına sahiptir ve bu araçlar için tek akü seçeneği Konvansiyonel akü olacaktır.
Konvansiyonel Aküler
Geleneksel aküler iyi performans ve uzun ömür sunar, ancak daha düşük bir fiyat noktasındadır. Yuasa bu akülerin iki tasarımını üretmektedir: Konvansiyonel (YuMicron) ve Yüksek Performanslı Konvansiyonel aküler (YuMicron CX).
Yuasa'nın tüm aküleri için kullandığı ortak özelliklere sahiptirler. Korozyona dayanıklı sızdırmaz direkler, sağlam polipropilen kapaklar ve kaplar ve ısı yalıtımlı yapı. Ayrıca, özel separatörler ve bölmeler arası yapı gibi tasarım özelliklerini de paylaşırlar. Yuasa YuMicron aküler, standart bir Konvansiyonel aküye göre daha fazla marş gücüne (%30'a kadar) sahiptir. YuMicron'daki plaka yüzey alanı, her bir hücre içinde ekstra plakalara yer açan ince, yüksek teknolojili ayırıcıların kullanılmasıyla artırılmıştır.
YuMicron aküler ayrıca iç direnci en aza indiren ve başlatma kapasitesini daha da artıran özel bir hücreler arası konektör ve titreşim hasarına karşı dirençli özel bir cam mat kullanır. YuMicron ve YuMicron CX arasındaki fark, plakalarda kullanılan malzemedir. Geleneksel ve YuMicron akülerin her ikisi de kurşun antimon plakalar kullanırken YuMicron CX kurşun-kalsiyum kullanır. Kurşun-kalsiyum teknolojisinin kullanımı, daha yüksek soğuk marş amperleri, daha az su kaybı (Geleneksel tasarıma kıyasla %66'ya kadar) sağlar ve kendi kendine deşarj özelliklerini azaltarak daha uzun süre şarj tutacak bir akü ortaya çıkarır.
Akü Değerleri
Powersports aküleri Amper-saat (AH) ve/veya soğuk marş amperleri (CCA) cinsinden derecelendirilir. Bir akünün belirli bir süre boyunca belirli bir akım miktarını boşaltma kabiliyeti AH değeridir.
AH değeri, 25°C'de (77°F) voltaj 10,5 volta ulaştığında tamamen boşalmış olarak kabul edilen 13,0 açık devre voltajına sahip tam şarjlı bir aküye dayanmaktadır. Amper saat değerleri akü kutusunun üzerinde iki şekilde basılmıştır: 10 saat ve 20 saat değerleri.
Akü plakası alanı ne kadar büyükse, amper-saat değeri de o kadar yüksek olur. Sıcaklığın da AH üzerinde bir etkisi vardır çünkü düşük sıcaklıklar akü içindeki kimyasal reaksiyonu yavaşlatır. Bir akü soğuk havalarda sıcak havalara göre daha düşük AH kapasitesine sahip olacaktır.
CCA, bir akünün düşük sıcaklıklarda ne kadar iyi akım üretebileceğini değerlendirir. Tıpkı AH gibi, CCA derecesi de plaka sayısına ve toplam yüzey alanına bağlıdır. CCA, yeni, tam şarjlı bir akünün -18°C'de (0°F) kısa bir süre boyunca sağlayabileceği deşarj yükünü Amper cinsinden temsil eder. Genel olarak, motor boyutu arttıkça marş motoru marş akımı gereksinimi ve dolayısıyla CCA akü gereksinimleri de artar.